Netko

.Simbol spletne odličnosti

Iskalnik Iskalnik
Prijavi projekt

Piškotki

Naše spletno mesto uporablja piškotke. To so majhne podatkovne datoteke, ki jih spletni strežnik ob obisku ponudi vašemu brskalniku. Ta jih običajno shrani na vaš računalnik oziroma na drugo elektronsko napravo (mobilnik, tablico,…) z namenom zagotoviti učinkovito brskanje po spletni strani, izvajanje določenih funkcij in omogočiti spletni strani, da si zapomni določene uporabniške nastavitve. Piškotki se uporabljajo za shranjevanje nastavitev, vodenje seje posameznega uporabnika, razlikovanje med uporabniki in za njihovo sledenje na spletišču (lahko tudi med več spletišči).

Piškotki so razdeljeni glede na funkcije na nujne, funkcionalne, analitične ter piškotke za oglaševanje in profiliranje.

Nujni piškotki so tisti, ki omogočajo delovanje osnovnih funkcionalnosti spletne strani. Brez teh piškotov določene storitve, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovale pravilno.

Nujni piškotki so vedno nameščeni na spletni strani.

Funkcionalni piškotki so tisti, s pomočjo katerih si spletna stran zapomni vaše izbrane nastavitve (na primer nastavitve jezika, izgleda spletne strani, barvnih palet in podobno).

Analitični piškotki so tisti, ki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.). Omogočajo nam, da ocenjujemo doseg in zanimivost naših prispevkov. Vse podatke uporabljamo interno in zgolj v namen izboljševanja našega spletnega mesta tako, da lahko uporabnikom ponudimo čim boljšo uporabniško izkušnjo. Vsi podatki, vezani za vaš obisk našega spletnega mesta, so v anonimizirani obliki shranjeni na strežnikih podjetja Zabec.net/ SPRD.digital.

 

Piškotki za oglaševanje in profiliranje so piškotki tretjih oseb (npr. Facebooka, Youtuba, Googla,…) ki anonimno zbirajo podatke o obiskih spletne strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da prikazujejo oglase, za katere menijo, da so relevantni za obiskovalca.

Piškotke razlikujemo glede na naslednje značilnosti:

začasni (in sejni) ali trajni piškotki,

lastni piškotki ali piškotki tretjih oseb.

Sejni piškotek je piškotek, ki se samodejno izbriše, ko brskalnik zaprete, medtem ko trajni piškotek ostane shranjen v brskalniku, dokler ne mine določeno časovno obdobje (kar je lahko nekaj minut, dni ali več let).

Lastne piškotke postavi spletno mesto, ki ste ga obiskali, piškotke tretjih oseb pa postavi zunanja partnerska spletna storitev, ki je v spletno mesto vključena zaradi želene funkcionalnosti.

Katere piškotke uporabljamo na spletnem mestu netko.si?

Na spletnem mestu uporabljamo le nujne piškotke, ki so nastavljeni avtomatsko. Poleg tega uporabljamo še funkcionalne in analitične piškotke, katerih nastavitve urejate poljubno (jih omogočite ali pa onemogočite).

Nadzor nad nalaganjem piškotkov, pregled njihovih lastnosti in njihovo brisanje so možni tudi v nastavitvah vašega spletnega brskalnika ali z uporabo dodatnih vtičnikov v njem.

 

Seznam piškotkov na spletnem mestu netko.si:


FUNKCIONALNI PIŠKOTKI

Ime piškotka: PREF

Upravljalec: Youtube

Trajanje: 2 leti

Funkcija: Piškotek, ki omogoča pomnjenje uporabniških nastavitev posameznika (npr. nastavitev določenega jezika, vrste formata vodea ipd.), da ga uporabnik ne določa vedno znova.

Ime piškotka: VISITOR_INFO1_LIVE

Upravljalec: Youtube

Trajanje: 6 mesecev

Funkcija: Piškotek, ki ga nastavi Youtube zato, da ugotovi vašo pasovno širino in vam ponudi novejšo ali strejšo različico predvajalnika.

Ime piškotka: LOGIN_INFO

Upravljalec: Youtube

Trajanje: 2 leti

Funkcija: Omogoča predvajanje Youtube videov, ki so vgrajeni v spletno stran.

Ime piškotka: Remote_SID 

Upravljalec:Youtube

Trajanje: 3 mesece

Funkcija: Piškotek, ki omogoča pomnjenje uporabniških nastavitev posameznika (npr. nastavitev določenega jezika, vrste formata vodea ipd.), da ga uporabnik ne določa vedno znova ter omogoča izboljšanje zasebnosti uporabnika.

Ime piškotka: SIDCC

Upravljalec: Youtube

Trajanje: 3 mesece

Funkcija: Varnostni piškotek za zaščito podatkov uporabnikov pred nepooblaščenim dostopom.

Ime piškotka: XSRF-TOKEN

Upravljalec: spletna stran

Trajanje: seja

Funkcija: Ta piškotek omogoča varnost varnost spletnega mesta pri preprečevanju napadov med križanjem zahtevkov (cross-site request).

ANALITIČNI PIŠKOTKI

Ime piškotka: _ga

Upravljalec: Google

Trajanje: 2 leti

Funkcija: Piškotek nam omogoča boljše razumevanje navad obiskovalcev z uporabo spletne analitike.

Ime piškotka: _gid

Upravljalec: Google

Trajanje: 1 dan

Funkcija: Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh.

PIŠKOTKI ZA OGLAŠEVANJE IN PROFILIRANJE

Ime piškotka: IDE

Upravljalec: Doubleclick

Trajanje: 1 leto

Funkcija: Google DoubleClick uporablja za registracijo in poročanje o dejanjih uporabnika spletnega mesta po ogledu ali kliku enega od oglaševalskih oglasov z namenom merjenja učinkovitosti oglasa in predstavitvi ciljanih oglasov uporabniku.

Ime piškotka: _drt_

Upravljalec: Google

Trajanje: 2 dni

Funkcija: Ta piškotek se uporablja za oglaševanje. Shranjuje vaše preference, uporablja se za optimizacijo spletne strani, poročanje in prikazovanje personaliziranih spletnih oglasov.

Ime piškotka: id

Upravljalec: Google

Trajanje: 1 leto

Funkcija: Ta piškotek se uporablja za oglaševanje. Shranjuje vaše preference, uporablja se za optimizacijo spletne strani, poročanje in prikazovanje personaliziranih spletnih oglasov.

Ime piškotka: Laravel_session

Upravljalec: Google

Trajanje: seja

Funkcija: Piškotek se uporablja za shranjevanje informacij o uporabniku med samo sejo.

Ime piškotka: test_cookie

Upravljalec: Google

Trajanje: seja

Funkcija: Uporablja se za preverjanje, če brskalnik uporabnika podpira piškotke. 

Ime piškotka: SIDCC, NID, s_gl

 Upravljalec: Youtube/Google

 Trajanje: 3 mesece, 6 mesecev, seja

Funkcija: Ta piškotek upravlja zunanji oglaševalec za oblikovanje profilov interesov obiskovalca spletnega mesta za prikazovanje ustreznih oglasov na drugih spletnih mestih. Piškotek deluje tako, da enolično identificira vaš brskalnik in napravo ter zbira anonimizirane podatke kot so npr. država bivanja, IP naslov, ogledane spletne strani ipd.

Ime piškotka: CONSENT

 Upravljalec: Youtube

Trajanje: 20 let

Funkcija: Vodič za piškotke. Brezplačni vtičnik JavaScript, ki uporabnike opozori na uporabo piškotkov na spletni strani.

Ime piškotka: GPS

Upravljalec: Youtube

Trajanje: seja

Funkcija: Piškotek omogoča registracijo IDja mobilne naprave, preko katere dostopamo do Youtube videa in posledično omogoča prostorsko lociranje naprave.

Ime piškotka: HSID, SSID, SAPISID, APISID, SID

Upravljalec: Youtube/Google

Trajanje: 2 leti

Funkcija: Omogoča Googlu zbiranje anonimiziranih podatkov o gledalcih Youtube videov.

Ime piškotka: YSC

Upravljalec: Youtube

Trajanje: seja

Funkcija: Piškotek, ki ga nastavi Youtube zato, da ugotovi unikatno ID številko naprave in beleži katere videe si je posamezni uporabnik ogledal.

Ime piškotka: HSID

Upravljalec: Google

Trajanje: 2 leti

Funkcija: Piškotek za različne storitve iskalnika google.com.

 

Druge povezave

Na spletnem mestu lahko najdete povezave do drugih spletišč, ki niso pod našim upravljanjem. Za spoštovanje zasebnosti oziroma za vsebino teh spletišč ne odgovarjamo, obiskovalcem preprosto le nudimo povezave, prek katerih lahko pridejo do uporabnih informacij.


Netko

© 2023
Gospodarska zbornica Slovenije

Izdelava Futura DDB

Na vrh strani Na vrh